Учим се да работим в екип

Facebooktwitterpinterestmail
Интересно и много емоционално изживяване имаха децата от Детска „б“ група – 6-годишни подгответа и 3-годишни малчугани в рамките на една педагогическа ситуация.

Играта „Малки строители“ наложи два отбора от големите да сформират свои екипи, като определят роля за всеки и изберат свой лидер. После за 10 минути екипите трябваше да подберат подходящ „строителен“ материал и да изградят стабилна и висока кула. Тъй като темата на деня беше „Измерване“, децата трябваше самостоятелно да установят височината на готовите постройките. А жури от малките деца трябваше да определи по-добрия строеж.
 
И така, забавата започна. По примера на възрастните, повечето деца искаха да са шефове. В единия отбор споровете изядоха времето за сформиране на екип. След кратка намеса от арбитъра (госпожата), екипът бе определен. За разлика от тях вторият отбор бързо се разпредели.
 
Последва бурен процес на изграждане, събаряне и отново изграждане. С много хъс повечето деца се включиха в работата. Едни вадеха строители, втори подаваха, трети строяха, четвърти наблюдаваха работата, даваха идеи и препоръки.
Крайният резултат, според данните от измерването и по решение на журито, беше победа за отбора с лидер Ясен. Втори остана екипът на Георги.
 
Роднинските връзки (брат в единия отбор, сестра в журито) и приятелските кръгове не повлияха на крайния резултат, стана ясно след анализ на събитието. 
Но играта със сигурност добави по зрънце към търпението на децата, към чувството им за толерантност, към умението да си победител, както и да приемаш с мъжество втората позиция. Допълни също нови практически знания, умения и много добро настроение за деня, благодарение на учетлката им Светлана Петрова. 
Facebooktwitterpinterestmail
Публикувано в Учители с етикети . Постоянна връзка.