Нови дръвчета в двора на детската градина

Facebooktwitterpinterestmail

В Седмицата на гората, която всяка година се отбелязва в началото на месец април, в ДГ „Мир“ засадихме фиданки от широколистния вид „явор“. Двайсет дръвчета са осигурени по линия на кампанията „Засаждаме бъдеще“ на Гората.бг и Daikin. Част от дръвчетата са за двора в основната сграда, друга част подарихме на кметството за озеленяване на детски площадки, а трета част оставихме във филиал Айдемир.

Днес в акцията във филиала се включиха както децата от сборната група в момента, така и второкласничките Рени и Теди – също възпитанички на детската градина. В процеса на подготовка на терена децата си припомниха какво знаят за развитието на дърветата, за отделните им части, условията при които израстват и ползите от растителността за околния свят. После, следвайки напътствията на своите възпитатели, те засадиха с много любопитство, старание и любов младите дръвчета.

Новите насаждения в двора на ДГ „Мир“ са отбелязани и обезопасени, така че да се виждат ясно, за да бъдат опазени и да им се даде шанс да пораснат.

Със днешната инициатива  ДГ „Мир“ се присъедини към националната кауза „Когато станем 100 000, ще засадим гора“.

Яворът е широколистно листопадно дърво, което е традиционен български вид. Достига 40 m височина, като е сравнително бързорастящ вид. Короната му е широка, с разперени клони, красива, масивна и величествена. Има дълбока, здрава коренова система и е ветроустойчив. Той е топло и студоустойчив, светлолюбив, като в млада възраст понася и засенчване. Цъфти след разлистването – през май. Цветовете са жълтозелени, с лек аромат. Яворът е отлично медоносно растение. Издържа сравнително добре на замърсения въздух. Освен като горскостопанско дърво, обикновеният явор се използва и за паркови залесявания, като алейно дърво за улично озеленяване в цялата страна. Живее 400-500 години! В традициите на България, яворът е свещено дърво, то пази хората от всички нечисти сили, от него се правят специални предмети, които носят благословия.
БЛАГОСЛОВЕНИ ДА СА ДЕЦАТА И ТЕЗИ ДЪРВЕТА!

Повече снимки ТУК.

Facebooktwitterpinterestmail
Публикувано в Материална база, Проекти с етикети . Постоянна връзка.