Урок за българските традиции

Facebooktwitterpinterestmail

Порасналият възпитаник на ДГ „Мир“ Стоян Трифонов – на 11 години, ученик в ОУ „Иван Вазов“ – днес гостува във филиала в с. Айдемир. Той представи пред децата своя кукерски костюм и маска, специално изработени за предстоящия кукерски празник в селото, който ще се проведе на 10 март – Сирни заговезни.

С помощта на г-жа Веселка Димова децата научиха за исконната българска традиция „Прошка“, която народът ни празнува в последната неделя преди Великия пост по случай Въскресение Христово.

С възхита и страхопочитание децата се докоснаха до хлопките, до тежката повече от 10 кг. маска, разгледаха костюма, съчетал орнаменти от добруджанския и българския фолклор. Вдъхновени от емоцията, децата импровизираха с много ентусиазъм весело хорце. А накрая си направиха снимка за спомен с младия кукер.

Хората от село Айдемир са ревностни пазители и преносители на старите български традиции.  Очаква се на 10 март селото да събере стотици малки и големи от цяла Силистренска област и от страната на 44-я традиционен празник на кукерите и маските. Както винаги, той ще завърши вечерта с обичайната „улелия“ – големият празничен огън – за прогонване на злите сили, за здраве и плодородие през новата стопанска година. Повече снимки и видео тук.

Facebooktwitterpinterestmail
Публикувано в Партньори, Учители с етикети , . Постоянна връзка.